فاکتور های مهم در سئو SEO تکنیکال
این روزها بیشتر کسب و کارها در حال رقابت برای رسیدن به صفحه اول گوگل و بخصوص لینک یک گوگل هستند، در واقع بهینه سازی موتورهای جستجو یا همان سئو از اهمیت زیادی برخوردار می باشد که در این مقاله به تعریف سئو و انواع آن خواهیم پرداخت.
سئو SEO چیست؟
شاید از خودتان بپرسید معنی سئو که این روزها بر سر زبانها می باشد چیست؟ seo مخفف بهینه سازی موتورهای جستجو می باشد و عوامل و فاکتورهای زیادی در بهبود آن تاثیر دارد.
انواع سئو SEO
سئو خود به سه نوع تقسیم می شود که هر کدام برای رسیدن به نتایج بهتر در گوگل لازم و ضروری می باشد:
- سئو تکنیکال (technical seo)
- سئو داخلی (on-page seo)
- سئو خارجی (off-page seo)
که در این مقاله با جزئیات به مورد اول خواهیم پرداخت.
فاکتورهای مهم در سئو تکنیکال که باید بررسی کنید
فاکتورهای زیادی در سئو تکنیکال وجود دارد که باید بررسی شود، از XML نقشه ی سایت گرفته تا محتوای تکراری، بهینه سازی مداوم سئو خارجی و سئوی داخلی نیز در این امر ضروری و موثر می باشد.
سئوی تکنیکال برخلاف تصور خیلی از افراد ترسناک و سخت نیست، البته اگر اصول اولیه ی آن را یاد بگیرید. شاید هم اکنون نیز خیلی از این تکنیک ها را خودتان استفاده می کنید و ندانید که این موارد سئوی تکنیکال است.
در واقع این مهم است که شما بدانید سایتتان چه مشکل فنی دارد، در یک وب سایت ممکن است صدها و حتی هزاران مشکل پیدا شود.
براساس مطالعات SEMrush در سال ۲۰۱۷، ۸۰ درصد از وب سایت ها دارای لینک های خراب ۴xx و ۶۰ درصد از وب سایتها دارای محتوای تکراری بودند.
اگر شما هم بدنبال بهبود رتبه در گوگل هستید و یا اگر می خواهید سایتتان ترافیک زیادی داشته باشد، باید به دنبال رفع خطاهای سایتتان باشید که در اینجا ۱۲ فاکتور مهم در سئوی تکنیکال را با هم بررسی خواهیم کرد.
۱. گرفتن گزارش کراول (crawl) و شناسایی خطاهای آن
یکی از اولین کارهایی که باید انجام داد این است که یک report crowl بگیریم و یا به سایت SEMrush مراجعه کرده و بخش Siteaudit از کادر سمت چپ را انتخاب کنید و آدرس وب سایت خود را وارد کنید تا گزارش از ارروهای سایت به شما بدهد.
در این گزارش شما مشکلات سئوی تکنیکال خود را مشاهده خواهید کرد مانند، خطاهای تگ H1 و H2، سرعت پایین صفحه و یا محتوای تکراری.
شما با استفاده از این ابزارها می توانید بصورت خودکار خطاهای موجود در سایت خود را دیده و برای رفع آن دست به کار شوید، این پروسه باید هر ماه یک بار انجام شود تا سایت خود را بتوانید بدون ارور نگه دارید و به این طریق بهینه نمایید.
اگر شما یک سئوکار هستید باید این موضوع را بصورت خدمات سئو در الویت های خود قرار دهید تا ابتدا مشکلات فنی وب سایت کامل حل شود.
۲. کدهای وضعیت HTTPS خود را بررسی کنید
تغییر لینک خود به HTTPS یک امر ضروری می باشد، زیرا اگر یو آر ال شما هنوز HTTP باشد موتورهای جستجو و کاربران به سایت شما دسترسی نخواهند داشت، آنها بجای دیدن محتوای شما کدهای وضعیت HTTP و ۴XX، ۵XX را دریافت خواهند کرد.
طبق مطالعاتی که SEMrush روی عوامل رتبه بندی سایت انجام داد به این نتیجه رسیدند که HTTPS یک عامل موثر و قوی در رتبه بندی می باشد.
در مرحله ی بعد شما بدنبال سایر خطاهای کد وضعیت باشید، گزارش خزش سایت شما لیستی از خطاها را به شما خواهد داد مانند خطاهای URL از جمله خطای ۴۰۴. همچنین شما با استفاده گوگل سرچ کنسول این خطاها را بصورت تفکیک شده مشاهده نمایید و گزارش بگیرید. باید مطئمن شوید که لیست خطاهای سرچ کنسول شما همیشه خالی است و همیشه بدنبال رفع آنها باشید.
در نهایت باید مطمئن شوید که SSL تان فعال است. اگر SSL شما غیرفعال است باید گواهی SSL تان را از پنل هاستتان بصورت رایگان فعال نمایید یا خریداری کنید.
۳. وضعیت نقشه سایت XML را بررسی کنید
نقشه ی سایت XML در واقع به عنوان نقشه ای برای گوگل و خزنده ها بحساب می آیند و باعث میشود خزنده ها بهتر و راحتتر صفحات وب سایت شما را پیدا کنند و این باعث بهبود رتبه و سایت شما خواهد شد.
باید مطمئن شوید که نقشه سایت شما:
- در گوگل سرچ کنسول ثبت شده باشد.
- تمام صفحات به روز شده در آن لیست شده باشد.
- به درستی در یک سند XML فرمت بندی شده باشد.
چگونه نقشه ی سایت خود را در گوگل ثبت کنیم؟
شما می توانید نقشه سایت XML خود را از طریق ابزار Google Search Console Sitemaps در گوگل ثبت کنید و یا همچنین میتوانید نقشه سایت یعنی (http://example.com/sitemap_location.xml) را در هر جایی از فایل robots.txt می توانید درج کنید.
مطمئن شوید که نقشه سایت XML شما آپدیت است زیرا شما نباید بودجه با ارزش خزش خود را در صفحات تکراری یا URLهای خراب هدر دهید.
۴. سرعت لود سایت خود را بررسی کنید
زمان بارگذاری سایت شما یکی دیگر از فاکتورهای مهم در سئو تکنیکال است که باید بررسی کنید. با توجه به بررسی های انجام شده، بیش از ۲۳ درصد از سایت ها مشکل سرعت در لود شدن دارند و زمان لود آنها بسیار طولانی تر از استاندارد می باشد.
سرعت سایت به تجربه کاربر بستگی دارد و میتواند بر سایر معیارهای کلیدی که موتورهای جستجو برای رتبهبندی استفاده میکنند، مانند نرخ پرش و زمان ماندگاری در صفحه تأثیر بگذارد.
برای بررسی زمان بارگذاری سایت خود می توانید از ابزار Google’s PageSpeed Insights استفاده کنید. به سادگی آدرس سایت خود را وارد کنید و اجازه دهید گوگل بقیه کارها را انجام دهد.
حال باید معیارهای زمان لود سایت برای موبایل را نیز بررسی کنید:
در حالت ایده آل، زمان بارگذاری صفحه شما باید کمتر از ۳ ثانیه باشد. اگر برای موبایل یا دسکتاپ بیشتر از ۳ ثانیه لود سایتتان طول میکشد، زمان آن رسیده است که مشکلات سایت خود را برطرف کنید تا زمان بارگذاری سایت کاهش یابد و رتبه ی بهتری بدست آورید.
۵. مطمئن شوید که سایتتان موبایل فرندلی باشد
برای بهبود سئو تکنیکال و رتبه بندی موتورهای جستجو، سایت شما باید سازگار با موبایل یا به اصطلاح ریسپانسیو باشد. این یک فاکتور بسیار مهم و آسان برای بهبود سئوی سایت می باشد، فقط کافیست وارد سرچ کنسول سایت خود شده و از کادر سمت چپ Mobile Friendly را کلیک کنید تا صفحاتی که موبایل فرندلی نیستند را به شما نمایش دهد.
چند راهکار برای موبایل فرندلی شدن وب سایت:
- اندازه فونت سایت را افزایش دهید
- ویدیوهای یوتیوب را دورگیری یا به اصطلاح Embed کنید
- فشرده سازی تصاویر
- از AMP استفاده کنید.
۶. بررسی کلمات کلیدی کنیبالیزیشن cannibalization
کلمات کلیدی کنیبالیزیشن می تواند باعث سردرگمی موتورهای جستجو شود. به عنوان مثال، اگر دو صفحه در رقابت کلمات کلیدی دارید، گوگل باید تصمیم بگیرد که کدام صفحه بهترین است و اینگونه یک رقابت بین دو صفحه از سایتتان به وجود می آید که این برای سایتتان خوب نیست.
یکی از رایج ترین دام های کلمات کلیدی کنیبالیزیشن ، بهینه سازی صفحه اصلی و صفحه فرعی برای همان کلمات کلیدی است که در سئوی محلی رایج است. در سرچ کنسول از بخش پرفورمنس می توانید برای جستجوی صفحاتی که برای کلمات کلیدی مشابه رقابت می کنند استفاده کنید. از فیلتر استفاده کنید تا ببینید کدام صفحات دارای کلمات کلیدی مشابه در URL هستند یا بر اساس کلمه کلیدی جستجو کنید تا ببینید چند صفحه برای همان کلمات کلیدی رتبه بندی می شوند.
در شکل بالا، توجه داشته باشید که صفحات زیادی در یک سایت با کلمه کلیدی دقیقا یکسان وجود دارد. ممکن است لازم باشد که تعدادی از این صفحات را در صورت امکان، برای جلوگیری از کلمات کلیدی cannibalization ، ادغام کنید.
7. فایل txt سایت خود را چک کنید
اگر متوجه شدید که همه صفحات شما ایندکس نشده اند، اولین جایی که باید نگاه کنید فایل robots.txt شماست.
گاهی اوقات مواردی پیش می آید که صاحبان سایت به طور تصادفی صفحات را از خزیدن موتورهای جستجو مسدود می کنند. این امر بررسی فایل robots.txt شما را ضروری می کند.
هنگام بررسی فایل robots.txt، باید به دنبال “Disallow: /” باشید.
این به موتورهای جستجو میگوید که یک صفحه در سایت شما یا حتی کل وبسایت شما را بررسی و ایندکس نکند. اطمینان حاصل کنید که هیچ یک از صفحات مرتبط شما در فایل robots.txt شما Disallow نباشد.
۸. بررسی وضعیت ایندکس سایت خود در گوگل
در مبحث موتورهای جستجو ایندکس، یک راه آسان برای بررسی اینکه گوگل چقدر وب سایت شما را ایندکس می کند وجود دارد. و آن این است که در جستجوی گوگل عبارت site:yourwebsite.com را تایپ کنید:
گوگل تمام صفحات ایندکس شده را به شما نشان می دهد که می توانید از آنها به عنوان مرجع استفاده کنید. یک نکته مهم: اگر سایت شما در نتایج جستجو مشاهده نشد، ممکن است گوگل شما را جریمه کرده باشد یا سایت خود را نوایندکس کرده باشید، پس به بخش مدیریت سایتتان بروید و به گوگل اجازه ی دسترسی دهید تا سایتتان را ایندکس کند.
۹. بررسی متا دیتاهای تکراری
این خطاهای تکنیکال SEO برای سایت های بزرگ با صدها تا هزاران صفحه بسیار رایج است. در واقع، نزدیک به ۵۴٪ از وب سایت ها دارای متا دیتاهای تکراری هستند که به عنوان توضیحات متا نیز شناخته می شوند، و تقریباً ۶۳٪ دارای توضیحات متای اشتباه هستند.
داپلیکیت متا دیسکریپشن (Duplicate meta descriptions) زمانی اتفاق میافتد که محصولات یا صفحات مشابه محتوایی را کپی کنید و در قسمت توضیحات متا جایگذاری کنید.
10. متا دیسکریپشن طولانی
بعد از اینکه تمام توضیحات متا خود را از لحاظ محتوای تکراری بررسی کردید، وقت آن است که طول توضیحات متای خود را نیز چک کنید. این یک فاکتور اصلی رتبه بندی نیست، اما یک تاکتیک SEO تکنیکال است که می تواند CTR شما را در SERP ها بهبود بخشد.
طول متا دیسکریپشن در تغییرات اخیری که صورت گرفت، از ۱۶۰ کاراکتر به ۳۲۰ کاراکتر افزایش پیدا کرد. این به شما فضای زیادی برای اضافه کردن کلمات کلیدی، توضیحات محصول، مکان (برای SEO محلی) و سایر عناصر کلیدی می دهد.
11. محتوای تکراری را در کل سایت بررسی کنید
محتوای تکراری در توضیحات متا تنها محتوایی نیست که باید در سئو تکنیکال مواظب آن باشید. تقریباً ۶۶ درصد از وب سایت ها دارای مشکلات محتوای تکراری هستند.
Copyscape یک ابزار عالی برای یافتن محتوای تکراری در اینترنت است. همچنین می توانید از Screaming Frog، Site Bulb یا SEMrush برای شناسایی موارد تکراری استفاده کنید.
بعد از اینکه لیست محتواهای تکراری خود را تهیه کردید، به سادگی می توانید صفحات خود را بررسی کرده و محتوا را تغییر دهید تا از تکراری شدن جلوگیری کنید.
۱۲. بررسی لینک های خراب سایت
هر نوع لینک خراب برای سئوی شما مضر است. می تواند بودجه خزیدن را هدر دهد، تجربه کاربری بدی ایجاد کند و منجر به رتبه های پایین تر شود. این امر، شناسایی و رفع لینک های خراب در وب سایت شما را مهم می کند.
یکی از راههای یافتن لینکهای بروکن یا خراب، بررسی گزارش کراول است. این به شما یک گزارش دقیق از هر URL که لینک های خراب دارد را ارائه می دهد.
همچنین می توانید از سایت DrLinkCheck.com برای مشاهده لینک های شکسته استفاده کنید. شما به سادگی آدرس سایت خود را وارد کنید و منتظر بمانید تا نتیجه گزارش به اتمام برسد.
در آخر نیز باید خاطر نشان شد که تعدادی از فاکتورهای سئو تکنیکال وجود دارد که می توانید با ابزارهای موجود مانند سرچ کنسول گوگل و … گزارش گرفته و به دنبال رفع ایرادات سایت باشید. از نقشههای سایت XML گرفته تا محتوای تکراری، بررسی مستمر در مورد بهینهسازی روی صفحه و رفع آن یک امر ضروری است. و شما به عنوان کارشناس سئوی تکنیکال باید ماهی یک بار این بررسی ها را انجام داده و مشکلات را برطرف کنید.
امروزه با در دسترس بودن ابزارهای تحلیل سئو تکنیکال این امر به سختی قبل نیست و شما با حداقل دانش برنامه نویسی نیز می توانید سئوی تکنیکال سایت خود را بهبود بخشید.
در زیر چند مورد از ابزارهای کاربردی برای تحلیل سئو فنی یا تکنیکال را نام خواهیم برد:
- مهم ترین و کاربردی ترین ابزار گوگل سرچ کنسول می باشد که به شما امکان شناسایی خطاهای ۴۰۴ را می دهد و همچنین از این ابزار می توانید برای بررسی فایل txt استفاده نمایید.
- ابزار کاربردی بعدی برای بررسی موبایل فرندلی بودن سایت استفاده می شود که به نام com که گزارش کاملی از نحوه ی نمایش سایت شما در دستگاههای مختلف مانند تبلت، موبایل، دسکتاب را به شما خواهد داد.
- ابزار GTMetrix برای بررسی سرعت لود سایت می باشد که لینک سایت خود را وارد کرده و دکمه ی آنالیز را فشار دهید تا گزارش کاملی از وضعیت لود سایت شما و ایرادات آن را برای شما لیست کند.